Fotokaders – Afmetingen, formaten en meer professionele tips!

 In Acaza, Fotokaders

Avontuurlijke reizen, grappige festival belevenissen, gezellige familiemomenten, … Hoewel we honderden foto’s verzamelen op onze pc, geraken die memorabele momenten al te vaak in de vergetelheid.

Mooie fotokaders houden de herinneringen in leven!

Maar hoe kies je nu het perfecte fotokader zodat de foto helemaal tot zijn recht komt?

1. Fotokaders: Afmetingen en formaten
2. Fotokaders ophangen
3. Het uitgebreide assortiment van Acaza

4. Tips & inspiratie
5.  Acaza projecten

1. Fotokaders: afmetingen & formaten

Er bestaan heel wat afmetingen in fotokaders. Eigenlijk kan een fotokader zelfs in gelijk welke maat of afmeting gemaakt worden.

Helaas is het produceren van één of enkele fotokaders op maat erg duur omwille van het maatwerk en de arbeidskosten.

Gelukkig bestaan er een aantal standaard afmetingen in fotokaders. Deze formaten vind je heel gemakkelijk in de handel en zijn een stuk goedkoper dan kaders op maat.

Welke afmetingen bestaan er in fotokaders

 

Fotokaders: Tips over afmetingen en formaten

 

In deze vaak voorkomende formaten maken wij een bijkomend onderscheid tussen fotoformaten en printformaten. De eerste zijn afmetingen waarin sinds lang foto’s worden afgedrukt en gaan van 10x15cm tot 70x100cm.

De printformaten zijn voornamelijk afkomstig uit de drukkerswereld en worden ook wel de A-formaten genoemd. Een goed voorbeeld van een printformaat is het bekende A4-formaat. Dit wordt gebruikt in printers, kopiemachines, enz. Ook diploma’s of certificaten zijn vaak gedrukt in dit formaat.

Bijkomende heb je nog een aantal vierkante formaten die vaak gevraagd worden en die je gemakkelijk in de handel kan vinden. In de tabel hierboven vind je een overzicht van de meest voorkomende afmetingen terug

In onze webshop kan je onder de rubriek fotokaders een keuze maken op basis van het formaat. Aan de linkerzijde staan naast kleur namelijk alle beschikbare formaten vermeld. Wanneer de maat niet bestaat, kan je bij ons ook terecht voor een fotokader op maat.

Fotokaders - formaten acaza

 

Wat betekenen deze afmetingen

Dit is eigenlijk heel eenvoudig. In een fotokader van formaat 10 x 15cm past exact een foto van het formaat 10 x 15cm. Dit geldt natuurlijk ook voor de grotere formaten. Zo zal een foto met afmeting 20 x 30cm perfect in een kader passen van hetzelfde formaat.

Belangrijk: Elk klassiek fotokader heeft een lipje dat ervoor zorgt dat het glas niet uit het kader valt. Dit zorgt er ook voor dat een klein gedeelte van uw foto niet zichtbaar is. Hou er dus rekening mee dat ongeveer 0,5cm van de zijkanten van uw foto onder dit lipje zit en dus niet zichtbaar is.

 

Wat is een Passe-Partout

passe-partouts

Met een Passe-Partout creëer je een rand rond de foto die de foto extra uitstraling geeft.

Een Passe-Partout is een karton met een dikte van meestal 1,5mm waarin een schuine uitsnijding is gemaakt. Deze uitsnijding die ook wel de binnenmaat van de Passe-Partout wordt genoemd is bij ons beschikbaar in heel wat standaardafmetingen. 

Een Passe-Partout bestaat in heel wat kleuren en schakeringen, waarvan wit en zwart de meest voorkomende zijn.

Maar wanneer je een Passe-Partout koopt, dien je vooral met volgende rekening te houden:

  • De buitenafmeting van een Passe-Partout: Deze afmeting moet dezelfde zijn als de maat van uw fotokader. In een fotokader 13 x18cm dien je dus een Passe-Partout met dezelfde buitenafmeting te plaatsen.
  • De binnenafmeting van een Passe-Partout: Deze afmeting moet dezelfde zijn als de maat van uw foto. De binnenmaat van een Passe-Partout is altijd zodanig uitgesneden dat een binnenafmeting van bijvoorbeeld 10x15cm perfect past voor uw foto van 10x15cm.

 

Welke fotokaders komen met een voet

De fotokaders in de formaten 10 x 15cm tot en met 20 x 30cm  hebben meestal een voet of een standaard.

Deze voet maakt het mogelijk om het fotokader zowel horizontaal als verticaal te plaatsen. Bovendien is elk kader voorzien van een ophangertje. Je kan deze kaders dus ook altijd aan de muur ophangen.

Fotokaders vanaf het formaat 21 x 29,7cm en groter zijn meestal voorzien van 2 grotere ophangers.

Deze laten toe om het kader zowel verticaal als horizontaal te hangen. Soms wordt ook een galerij-ophangsysteem gebruikt, ook wel een driepunts-draadophanging genoemd. Dit via een ijzerdraad of kabel die op 3 punten op de rug is vastgemaakt.

Heb je de juiste kaders kunnen vinden? Dan kan je nu je kaders professioneel ophangen!

fotolijst-met-voet

 

2. Fotokaders ophangen

Een muur met enkele mooi gepresenteerde kaders brengt een kamer tot leven.

Maar hoe begin je hieraan?

Gewoon een nageltje in de muur slaan is meestal niet voldoende. Wat op het eerste zicht dus een eenvoudige opdracht lijkt, is bij nader inzien toch niet vanzelfsprekend.

Fotokaders ophangen

Hier bespreken we stap voor stap hoe we enkele fotokaders met verschillende afmetingen kunnen ophangen, zoals in het voorbeeld hierboven. Deze type kaders vind je terug bij Acaza onder de naam Oslo.

Omdat het midden van elk kader op gelijk hoogte hangt, ervaart het menselijk oog dit als een harmonisch geheel. Dat deze fotokaders bovenaan of onderaan niet gelijk lopen is niet zo belangrijk. Het oog kijkt hier als het ware onbewust over heen.

 

Stap 1 – Hoogte bepalen

We willen dus het midden van onze kaders op gelijke hoogte hangen, maar welke is een juiste hoogte?  De ooghoogte van een gemiddeld persoon is het meest voor de hand liggend.

Op die manier worden de kaders op een natuurlijke hoogte gepresenteerd en komen ze vanzelf in het gezichtsveld. Je wilt bovendien vermijden dat iemand zich moeten bukken of naar beneden moeten kijken om naar je mooiste foto’s te kijken.

 

Stap 2 – Hoogte afmeten

Fotokaders ophangen - ooghoogte

Wanneer we uitgaan van een gemiddelde ooghoogte 150 à 160cm, dan gaan we deze eerst aanduiden op onze muur.

Gebruik een waterpas om zeker te zijn dat de lijn perfect horizontaal loopt en een potlood zodat je achteraf de markeringen opnieuw gemakkelijk kan verwijderen. Eventueel kan je ook met tape werken.

 

Stap 3 – Afstand tussen de kaders

Tussen de kaders die we ophangen, willen we telkens evenveel ruimte laten. Als algemene regel geldt dat we gelijkaardige werken of foto’s dichter bij elkaar kunnen plaatsen (bijvoorbeeld vakantiefoto’s). Kaders of schilderijen die compleet verschillend zijn worden verder van elkaar geplaatst.

Achteraf is het moeilijk om de afstand tussen de kaders aan te passen. Daarom probeer je dit best op voorhand eens uit door de kaders op de grond tegen de muur te plaatsen. Op die manier zal je al een goed idee krijgen van het finale resultaat.

 

Stap 4 – Kader opmeten

We weten nu goed waar we onze kaders willen hangen, alleen dienen we er nu voor te zorgen dat elk kader effectief op de juiste hoogte komt te hangen.

Fotokaders ophangsysteem

Elk kader heeft vaak zijn eigen systeem van ophanging (metalen hanger, metalen draad,…) en dit bevindt zich meestal niet in het midden van het kader maar iets hoger. In ons voorbeeld moeten we de afstand tussen het midden van het kader en het ophangsysteem meten (zie foto).

 

Stap 5 – Finale markeringen

Fotokaders ophangen hoogte

Diezelfde afstand gebruiken we nu om aan te duiden waar onze schroef of nagel in de muur dient te komen.

Dit wil zeggen dat we deze afstand zullen gebruiken om aan te duiden hoe ver boven onze lijn we een kruisje zullen plaatsen om te boren of te schroeven. Op die manier zorgen we ervoor dat het midden van onze kader overeenkomt met onze lijn.

 

Stap 6: Boren en kaders ophangen

Eenmaal we alle markeringen hebben, kunnen we gaatjes boren om onze schroeven te plaatsen. In een houten muur kan met nagels gewerkt worden en hoef je niet noodzakelijk te boren. Hang daarna je kaders op en geniet van het resultaat.

Wanneer je liever geen gaatjes maakt in je muur, kan je altijd gebruik maken van een ophangsysteem voor schilderijen.

Kaders professioneel ophangen

 

3. Het uitgebreide assortiment van Acaza

 

Fotokaders voor meerdere foto’s

Foto’s van belangrijke gebeurtenissen verdienen een speciaal plaatsje. Denk maar aan een trouwfeest, een verjaardagsparty  of een onvergetelijke vakantie met familie of vrienden…

Deze leuke herinneringen op foto passen perfect in een fotokader voor meerdere foto’s.

Bij Acaza hebben we hiervoor heel wat verschillende modellen beschikbaar. Kijk even maar even mee naar onze top 8:

1. Multifoto Deknudt: De klassieker

 

deknudt multifoto

 

Kwaliteitsvol. Budgetvriendelijk. Design.

De combinatie van dat alles maakt van dit multifotokader van Deknudt een klassieker in zijn soort!

Je kan er maar liefst 12 foto’s in kwijt, die allemaal individueel in een onderdeeltje van het kader komen. Zo komt je collage heel gemakkelijk tot stand.

 

Meer info over Deknudt multifoto

2. XL Boom Image Frame: Een fotokader met stijl

 

XLBoom Fotokader

XLBoom ontwerpt fotokaders met de nadruk op kwaliteit en eenvoud. Deze image frame is daarop geen uitzondering en geeft je interieur gegarandeerd een extra touch.

Dit strakke fotokader voor 7 verschillende foto’s heeft een brede boord van 6cm. Dankzij de bijhorende passe-partout krijgen je foto’s een unieke uitstraling.

Een aanrader voor wie op zoek is naar een stijlvol kader!

Meer info over Image Frame XLBoom

3. Presse Citron M30: De magneetlijst

 Presse-Citron Fotokader

Presse Citron ontwerpt en produceert unieke design kaders.

Neem bijvoorbeeld deze M30:  Een zorgvuldig afgewerkt magneetbord met fotohoudertjes in magneetfolie.

Hiermee kan je tot 30 kleine en grote foto’s presenteren. De fotohoudertjes zijn heel erg dun, maken het wisselen van foto’s heel erg eenvoudig en geven deze lijst een strakke uitstraling.

Iets voor moderne creatievelingen dus!

Meer info over Presse Citron Design Kader

4. Gallerina Deknudt: De meest flexibele

 

gallerina-taupe-50x50cm

Het Gallerina fotokader van Deknudt maakt het je wel heel erg gemakkelijk! Dankzij het magnetische wisselsysteem kun je deze lijst immers openklappen om zo snel foto’s te plaatsen of te wisselen.

Beschikbaar in verschillende kleuren en verschillende formaten, je vindt vast en zeker je smaak.

Bekijk hier  Gallerina Fotokader

5. Umbra Gridlock – Méér dan slechts een fotokader

 

fotokader umbra gridlock

 

 

De Umbra Gridlock is niet alleen een fotokader. Prik er je kaartjes tegenaan, plaats er je souvenirs in of gebruik het af en toe gewoon als memobord!

Ontdek hier de Umbra Gridlock.

6. Nielsen Apollo – Stijlvolle kwaliteit

 

multifoto-nielsen

Het Duits-Amerikaanse merk Nielsen zag het levenslicht in de vroege jaren ’70, maar heeft sindsdien een enorme evolutie gekend. Vandaag de dag is dit bedrijf een gerenommeerd wereldspeler op het gebied van foto framing. Van een Nielsen kader mag je dus kwaliteit verwachten.

Dit model biedt plaats voor drie foto’s van 13x18cm en komt met een handige passe-partout, zodat je lievelingsfoto’s echt tot hun recht komen.

Ontdek dit Nielsen fotokader.

7. De Flo Frame – Een Multifoto met een voetje

multifoto met voet

 

Hoewel de grote fotocollages je interieur een mooi effect geven, is het helaas niet altijd mogelijk om ze aan de muur te bevestigen.

Denk maar aan huurwoningen, studentenkamers,…

Daarom ontwikkelde Umbra dit aparte model dat van een voetje voorzien is. De fotokaders zelf zijn voorzien van een zilveren randje en staan op verschillende dieptes. Zo krijgt je multifoto een extra dimensie.

Ontdek de Flo Frame.

8. Eurographics – Fotokader en spiegel in één

Eurographics - multifoto rond met spiegel

 

Met dit fotokader kun je niet alleen een kleine collage van 4 foto’s maken, maar profiteer je ook nog eens van een ingewerkte, ronde spiegel!

Bovendien haal je met dit originele model een vleugje retro in huis!

Meer informatie over de multifoto Eurographics

 

Elk van deze fotokaders voor meerdere foto’s heeft natuurlijk zijn troeven. Een keuze maken wordt dus niet gemakkelijk. Maar ongetwijfeld geeft onze selectie je enkele ideeën.

Trouwens, deze fotokaders dienen perfect als cadeau of geschenk.

Fotokaders voor grote formaten

Een fotokader in een groot formaat vind je niet altijd zo gemakkelijk, of het nu voor een poster, een affiche of een vergroting is. En liefst tegen een betaalbare prijs natuurlijk.

Met onderstaande Bombay fotokaders heb je veel kans dat je eindelijk je favoriete filmposter, kunstdruk of wereldkaart kan inlijsten.

Deze kaders zijn namelijk beschikbaar in het formaat 50×75, 60×80, 61×91 en 70x100cm. Daarbij is vooral het formaat 61x91cm een vaak gevraagd en gezocht posterformaat.

Fotokaders in grote formaten

Deze kaders zijn voorzien van zwenkveren om ze gemakkelijk te kunnen openen en voorzien van 2 ophangers om de lijst zowel horizontaal als verticaal te kunnen ophangen. Dankzij het plexiglas is je poster bovendien mooi beschermd.

Ben je op zoek naar een manier om nog grotere posters aan de muur te hangen, dan moet je even een kijkje nemen naar onze ophangsystemen voor posters. Met deze poster snaps kan je namelijk posters tot 120cm breed ophangen. De lengte speelt geen rol.

 

Acryl als Fotokader of Display

Je favoriete foto’s een plekje geven in huis? Het hoeft niet altijd met een traditioneel fotokader. Door aandacht te besteden aan de keuze van je fotokader, kan je je foto’s extra in de verf zetten.

Tegenwoordig zijn fotokaders in acryl erg populair.

Deze kunststof kaders geven je foto een heel trendy uitstraling, en zijn bovendien ook heel gemakkelijk te openen. Zo kan je regelmatig andere foto’s in je kadertjes plaatsen.

Daarnaast heeft acryl ook het grote voordeel dat het erg flexibel is en niet snel breekt.

 

acryl frames

Acryl Displays en Folderhouders voor publiciteit

Folderhouders

Net zoals op de foto hieronder wordt een display in acryl wordt vaak gebruikt voor publiciteit.

Ze worden ook wel folderhouders genoemd. Foto’s kunnen er langs de onderzijde of opzij worden ingeschoven en zijn dan ook gemakkelijk te vervangen.

Een display komt voor in L-vorm en T-vorm en bestaat meestal in een horizontale en een verticale versie (landscape & portrait). Het voordeel van de T-vorm is dat beide kanten van de display kunnen gebruikt worden.

De meest courante formaten in deze acryl kadertjes zijn: 10/15cm, 13/18cm, A5 en A4.

acryl fotokader

Grote formaten

Acryl kan niet enkel verwerkt worden in kleine publiciteitskaders, maar doet het ook prima in erg grote kaders.

Zo zijn er bijvoorbeeld de clearframes, die met behulp van zuignappen tegen het raam of de vitrine bevestigd kunnen worden. Dankzij de dubbele afwerking in acryl, is de inhoud van dit type kaders langs beide kanten zichtbaar.

 

 

clear_frame_a4_2_1

4. Tips & inspiratie

Fotokaders aan de muur bevestigen is soms een hele klus. Bovendien kan je niet zomaar een nieuw kadertje ophangen als je je interieurdecoratie wil aanpassen. Daarom zijn deze nieuwe presentatiesystemen voor fotokaders erg populair.

De legplankjes van Figr1

De legplankjes van Figr1 zijn net diep genoeg om er een fotokadertje op te plaatsen.

Bovendien kan je gemakkelijk verschillende kadertjes combineren of afwisseling brengen in de gebruikte kadertjes.

Daarnaast zijn deze legplankjes ook voorzien van twee kapstokjes. Je kan deze gebruiken om jassen en tassen weg te hangen, maar ook om spullen op te ruimen.

Je kan natuurlijk ook zelf creatief zijn met deze legplankjes. Plaats er je postkaartjes, je make-up of je thee op. De mogelijkheden zijn eindeloos!

legplankjes fotokaders

Een fotocombinatie met de legplankjes van Nielsen

Nielsen biedt legplankjes aan tot 90cm. Je kan zelf een combinatie maken van langere en kortere legplankjes om zo een leuke combinatie samen te stellen.

Gebruik deze aluminium plankjes om snel en gemakkelijk foto’s en souvenirs te presenteren.

Presentatiesystemen Fotokaders

Een fotomuur vol herinneringen

Een fotomuur is een muur vol herinneringen die je steeds doet terugdenken aan de mooiste momenten in je leven. De ideale manier dus om een persoonlijke toets aan je interieur te geven.

Mits enige voorbereiding is zo’n fotomuur eenvoudig zelf te maken. Zo bewees Caroline in het één-programma Fabriek Romantiek met Eva Daeleman.

In het onderstaande filmpje krijg je te zien hoe zij haar eigen fotomuur heeft ontworpen. Dankzij haar stappenplan kan je zelf een fotomuur maken.

Het principe is dus erg eenvoudig!

  1. Ga op speurtocht om een aantal leuke fotokaders te verzamelen. Maak je op dit moment nog geen zorgen over kleuren, formaten of stijlen! Kies gewoon voor al wat past en binnen je budget valt.
  2. Snij nu eerst verschillende stukken papier op dezelfde grootte als je verschillende kaders. Vergeet ook niet om aan te duiden waar de ophangers zitten! Hier moet je immers rekening mee houden als je je kaders op dezelfde hoogte wil bevestigen.
  3. Wie dat wil, kan nu de verschillende fotokaders in dezelfde kleur spuiten om zo voor eenheid te zorgen. Dit is echter niet noodzakelijk! In sommige interieurs kan een collectie van heel verschillende kaders juist voor een eigenzinnig karakter zorgen.
  4. Terwijl de kaders drogen kan je met behulp van de verschillende stukken papier en wat plakband uitzoeken hoe je de kaders best met elkaar kan combineren. Perfecte combinatie gevonden? Prik dan met een potlood doorheen het papier op de plaats waarop je de ophangers van je kaders gemarkeerd hebt. Zo komt er een klein puntje op de muur dat aangeeft waar je straks moet boren.
  5. Nu kan je de pluggen in de boorgaten plaatsen en er een vijs in draaien om je kadertjes aan op te hangen!

Een beetje inspiratie…

 

fotomuur-los

Ga voor gezellige chaos…

 

fotomuur-op-krijtbord

Of ontdek de unieke combinatie van krijtbordbehang en fotokaders.

 

fotomuur-strak

Liever een modern interieur? Durf dan voor een strakke galerij te gaan.

 

fotomuur-zolder-e1441875322392

Of toch niet zo te vinden voor modern? Een fotomuur vindt overal wel zijn plekje.

Een kant-en-klare fotomuur

Liever snel een afgewerkt resultaat? Je kan je fotomuur natuurlijk ook online bestellen.

Fotomuur pakketten bevatten gewoonlijk verschillende formaten van hetzelfde type kader en komen met passe-partouts en handleiding. Op die manier hangt je fotomuur in no-time tegen de muur.

Fotomuur kant-en-klaar

Om je fotomuur gemakkelijk te bevestigen is het aangewezen om verschillende stukken oud papier te snijden op het formaat van je kaders. Zo kan je eerst even een compositie maken met behulp van de stukken papier om zo na te gaan of alles past in de kamer.

Uiteraard hoef je je als creatieveling niet noodzakelijk aan de voorgestelde compositie te houden. Heb je de ruimte en de inspiratie om de kaders op een andere manier te combineren? Durf gerust te experimenteren!

5. Acaza projecten

Onze klikkaders bij Galerie Toison d’Or

Klikkaders in Galerie Toison d'Or

De klikkaders van op de foto lenen zich perfect om posters in te plaatsen, zo dacht ook Galerie Toison d’Or in Brussel erover.

Dankzij de geanodiseerde aluminium kleur zien ze er niet enkel stijlvol en modern uit, ze zijn ook heel erg handig in het gebruik. Eenmaal het kader aan de muur is bevestigd klikken de benen van het kader gemakkelijk open en kan je zo snel de inhoud wisselen.

Een ideale aandachtstrekker dus voor het winkelcentrum in Brussel. Omdat het allemaal erg snel moest gaan, hebben we handje toegestoken bij het plaatsen van deze kliklijsten. En we zijn natuurlijk trots op het resultaat. Mocht je nog een cadeautje nodig hebben voor Valentijn hoef je niet enkel bij ons iets te kopen. Bij de Galerie Toison d’Or mag je van ons ook gerust eens binnenlopen.

Fotokaders voor diploma of certificaat

Ook hebben we een mooi project op de rails gezet voor een grote bank van bij ons. Wie aandachtig kijkt, ziet natuurlijk dadelijk over welke bank we het hebben maar dat is niet de kern van onze boodschap.

Elk kantoor van deze bank kreeg een ‘quality award’ uitgereikt en dit in een fotokader van Acaza. En geef toe, een mooie fotokader maakt hier toch wel het verschil.

Fotokaders Certificaat of Diploma

Voor de bank waarover we hierover spraken, hebben we de certificaten ingekaderd en mooi verpakt. Heb je ook een speciaal project op stapel staan? Mail of bel ons dan vrijblijvend. We helpen je graag verder.