Fotokaders: Afmetingen, formaten en meer…

 In Acaza, Fotokaders

Welke afmetingen bestaan er in fotokaders

Heel wat zou je kunnen zeggen. En eigenlijk kan een fotokader in gelijk welke maat of afmeting gemaakt worden. Alleen is het produceren van één of enkele fotokaders erg duur omwille van het maatwerk en de arbeidskosten. Maar omdat er heel wat formaten regelmatig terugkomen bestaan er een aantal standaard afmetingen in fotokaders. Dit zijn formaten die je gemakkelijk in de handel vindt en die een stuk goedkoper zijn dan kaders op maat.

Fotokaders: Tips over afmetingen en formaten

In deze vaak voorkomende formaten maken wij een bijkomend onderscheid tussen fotoformaten en printformaten. De eerste zijn afmetingen waarin sinds lang foto’s worden afgedrukt en gaan van 10x15cm tot 70x100cm.

De printformaten zijn voornamelijk afkomstig uit de drukkerswereld en worden ook wel de A-formaten genoemd. Een goed voorbeeld van een printformaat is het bekende A4-formaat. Dit wordt gebruikt in printers, kopiemachines, enz. Ook diploma’s of certificaten zijn vaak gedrukt in dit formaat.

Bijkomende heb je nog een aantal vierkante formaten die vaak gevraagd worden en die je gemakkelijk in de handel kan vinden. In de tabel hierboven vind je een overzicht van de meest voorkomende afmetingen terug

In onze webshop kan je onder de rubriek fotokaders een keuze maken op basis van het formaat. Aan de linkerzijde staan naast kleur namelijk alle beschikbare formaten vermeld. Wanneer de maat niet bestaat, kan je bij ons ook terecht voor een fotokader op maat.

Wat betekenen deze afmetingen

Dit is eigenlijk heel eenvoudig. In een fotokader van formaat 10 x 15cm past exact een foto van het formaat 10 x 15cm. Dit geldt natuurlijk ook voor de grotere formaten. Zo zal een foto met afmeting 20 x 30cm perfect in een kader passen van hetzelfde formaat.

Belangrijk: Elke klassieke fotokader heeft een lipje dat ervoor zorgt dat het glas niet uit de kader valt. Dit zorgt er ook voor dat een klein gedeelte van uw foto niet zichtbaar is. Hou er dus rekening mee dat ongeveer 0,5cm van de zijkanten van uw foto onder dit lipje zit en dus niet zichtbaar is.

Wat is een Passe-Partout

Een Passe-Partout is een karton met een dikte van meestal 1,5mm waarin een schuine uitsnijding is gemaakt. Deze uitsnijding die ook wel de binnenmaat van de Passe-Partout wordt genoemd is bij ons beschikbaar in heel wat standaardafmetingen. Met een Passe-Partout creëert u een rand rond de foto die de foto extra uitstraling geeft.

Een Passe-Partout bestaat in heel wat kleuren en schakeringen, waarvan wit en zwart de meest voorkomende zijn. Maar wanneer u een Passe-Partout koopt, dient u vooral met volgende rekening te houden:

De buitenafmeting van een Passe-Partout: Deze afmeting moet dezelfde zijn als de maat van uw fotokader. In fotokader 13 x18cm dient u dus een Passe-Partout met dezelfde buitenafmeting te plaatsen.

De binnenafmeting van een Passe-Partout: Deze afmeting moet dezelfde zijn als de maat van uw foto. De binnenmaat van een Passe-Partout is altijd zodanig uitgesneden dat een binnenafmeting van bijvoorbeeld 10x15cm perfect past voor uw foto van 10x15cm.

passe-partouts

Welke fotokaders komen met een voet

De fotokaders in de formaten 10 x 15cm tot en met 20 x 30cm komen hebben meestal een voet of een standaard. Deze voet maakt het mogelijk om de fotokader zowel horizontaal als verticaal te plaatsen. Bovendien is elke kader voorzien van een ophangertje. U kan deze kadertjes dus ook altijd aan de muur ophangen.

Fotokaders vanaf het formaat 21 x 29,7cm en groter zijn meestal voorzien van 2 grotere ophangers. Deze laten toe om de kader zowel verticaal als horizontaal te hangen. Soms wordt ook een galerij-ophangsysteem gebruikt, ook wel een driepunts-draadophanging genoemd. Dit via een ijzerdraad of kabel die op 3 punten op de rug is vastgemaakt.

Heb je de juiste kaders kunnen vinden? Dan kan je nu je kaders professioneel ophangen!

fotolijst-met-voet